zaterdag 11 december 2010

Ding 23 Evaluatie

Drie maanden geleden begonnen we met 15 collega's aan 23dingen. Nu 3 maanden later zit ik achter mijn laptop om het laatste blogbericht van de cursus te schrijven.

Waar ik in het begin nogal tegenop zag, was de tijd die wekelijkse geïnvesteerd zou moeten worden. Omdat ik privé een nogal druk bestaan leid en ik vooraf onvoldoende in kon schatten hoeveel tijd 23dingen mij zou gaan kosten, was ik er niet helemaal zeker van of het mij allemaal wel op tijd zou gaan lukken.
Ik heb behoorlijk veel tijd gestoken in 23dingen, soms omdat een ding erg interessant of leuk was en ik daardoor in mijn enthousiasme maar door bleef gaan. Soms ook omdat een ding niet helemaal wilde lukken of omdat mijn laptop nogal traag reageerde. Het is het echter allemaal waard geweest.
Eerlijk is eerlijk, ik stond niet altijd te springen om aan een nieuw ding te beginnen, er zijn immers nog zoveel andere leuke dingen in het leven, maar wanneer ik eenmaal bezig was, deed ik het meestal met plezier.

Het begin verliep niet helemaal vlekkeloos. Na het aanmaken van mijn weblog, bleek er iets niet helemaal in orde te zijn. Het aanmelden wilde maar niet lukken. Edo Postma kon niet ontdekken waar dit aan lag. Daarom is toen besloten een nieuwe weblog aan te maken. Deze keer ging het wel goed en kon ik verder aan de slag gaan.

Na de startproblemen kon de ontdekkingstocht beginnen. En wat heb ik een hoop ontdekt en geleerd. Er zaten ook een aantal dingen tussen die al bekend waren zoals YouTube en Google Maps, om er maar een paar te noemen. Door 23dingen ben ik mij echter wel meer gaan verdiepen in de mij al bekende dingen en daardoor heb ik een aantal nieuwe mogelijkheden ontdekt.

Naast de mij al bekende dingen, viel er nog genoeg nieuws te ontdekken. Wat mijn ontdekkingen waren en waarvoor deze naar mijn mening binnen Kennemerwaard zijn in te passen, heb ik reeds beschreven in mijn weblogberichten.
Een aantal dingen behoren tot mijn favorieten. Deze zijn:
* ding 6 t/m 8 foto's delen
* ding 11 Wiki's
* ding 13 online kantoortoepassingen en dan met name de mogelijkheden van Google Docs
* ding 15 Google Maps en Street View.
* ding 16 YouTube
* ding 20 Muziek online in een sociaal netwerk, met name Last.fm

Verder vond ik het plaatsen van berichten op mijn weblog erg leuk en het lezen van de reacties hierop, om hier vervolgens weer op te reageren. Hetzelfde geldt voor het volgen van de weblogs van de medecursiten en het hierop plaatsen van reacties. Ik moer toegeven dat het laatste er wel eens (teveel) bij is ingeschoten.

Naast dat ik een hoop heb ontdekt en bijgeleerd, vind ik een belangrijke meerwaarde van 23dingen dat je op een andere manier naar Web 2.0 toepassingen leert kijken, waardoor je blik wordt verruimd en wordt gestimuleerd na te denken hoe dingen zijn in te passen binnen Kennemerwaard.

Zijn er verbeteringen te bedenken voor 23dingen? Naar mijn mening is de cursusopzet prima. De uitleg van de verschillende dingen is duidelijk, de opdrachten helder en voorzien van goede achtergrondinformatie. Daarnaast is het prettig dat altijd een beroep kan worden gedaan op je eigen groepscoach of een coach van één van de andere groepen. Ik wil hierbij gelijk van de gelegenheid gebruik maken om mijn coach elemental-granny te bedanken voor haar ondersteuning.

Ik wil ik er voor pleiten dat er goed wordt gekeken en nagedacht over wat er gaat gebeuren met alle opgedane ervaringen en suggesties van de deelnemers. Hoe zijn Web 2.0 toepassingen in te passen in de dienstverlening van Kennemerwaard en wie gaan hier mee aan de slag. Dit is immers één van de doelen van 23dingen. Wellicht dat hierover tijdens de afluitende bijeenkomst nader op ingegaan kan worden.

Tot wil ik eindigen met de woorden: "23dingen was voor mij een inspirerende zoektocht, waarvan ik veel heb geleerd en waaraan ik ,ondanks de grote investering aan tijd, met veel plezier heb deelgenomen".
Een cursus die ik iedereen kan en zal aanraden.

7 opmerkingen:

 1. En omdat je zo van reacties houdt, kom ik me daar gauw bij aansluiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En nou een goeie pot bier en Lazy uit de speakers!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Proficiat, Ajeto! Goed de eindstreep gehaald en nu op met de volgende dingetjes? Lekker blijven bloggen en in elk geval bijblijven op dit gebied.
  Ik vond het leuk met je te werken en vooral om te zien dat je gebruik maakte van je netwerkje en er altijd wel weer iemand was die je verder kon helpen. Ook de commentaren op de commentaren waren het lezen waard. Nu de toekomst in met vooral veel digi-aandacht!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Van harte Ajeto! Goed dat je hebt meegedaan en meegedacht en ik heb je blog emt plezier gevolgd. Schrijf af en toe nog eens een stukje? En je wilt vast wel bijstand leveren aan je medewerkers die straks met 23 dingen beginnen?
  (En ik kies voor een knallende Highway Star van Made in Japan!)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bevalt de rij met medailles een beetje?
  Als ik je rinkelend over de wandelgangen hoor gaan weet ik weer waar ik zelf gefaald heb: vlak voor de laatste hindernis.

  Jij bent goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gefeliciteerd Ajeto met het behalen van de finish. En je tekst is heel goed leesbaar ;)
  Dankjewel

  BeantwoordenVerwijderen