dinsdag 30 november 2010

Ding 20 muziek online beluisteren in een sociaal netwerk

Als muziekliefhebber heb ik mijn hart opgehaald aan Last.fm en Spotify. Helaas wilde Grooveshark en Blip.fm gisteren niet lukken. Voor Grooveshark moest ik de laatste versie van Adobe Flash Player installeren. Dit heb ik een aantal keren geprobeerd, maar de installatie bleef iedere keer op 92% steken en de pagina http://www.grooveshark.com/ kon iedere keer niet worden gevonden.
Niet voor één gat te vangen, dacht ik mij toen op Blip.fm te richten, maar hier bleek de cursusaccount niet te werken. Om te voorkomen dat deze klus net zo zou eindigen als de klussen van Buurman en buurman, ben ik na verloop van tijd maar gestopt.

Last.fm en Spotify zijn geweldige ontdekkingen, waarbij mijn voorkeur uitgaat naar Last.fm. Last.fm vind ik vriendelijker in gebruik en Spotify heeft nogal irritante reclame-uitingen. Bovendien biedt Last.fm een flink aantal interessante mogelijkheden zoals tourdata, vergelijkbare artiesten, nieuws, albums van de betreffende artiest of band, etc.

Ik ben het helemaal eens met Nico Dijkshoorn. In het achtergrondartikel 'Balen van Last.fm' stelt hij dat na het intikken van een favoriete artiest, Last.fm muziek blijft spelen die je ook geweldig vindt. Op een enkel nummer na was dit bij mij ook het geval.

Last.fm en Spotify zijn uitstekend te gebruiken om nieuwe muziek te ontdekken. Hiervoor zal ik deze sites zeker blijven gebruiken.
Op de site van Kennemerwaard kan een link worden geplaatst naar Last.fm, Spotify of een ander sociaal muzieknetwerk. Vanuit de bibliotheek kan muziek worden gedeeld met klanten en kunnen ook minder gangbare muzieksoorten onder de aandacht worden gebracht.

dinsdag 23 november 2010

Ding 19 Sociale netwerken en wat er in te doen is

Ik moet bekennen dat ik niet zoveel met sociale netwerken zoals Hyves, Facebook etc. heb. Contacten onderhoud ik wel door af te spreken, via de telefoon en via de mail. Hier heb ik het al druk genoeg mee en als ik dan ook nog eens contacten moet gaan onderhouden via een sociaal netwerk mag ik wel minder gaan werken. Dan te bedenken dat ik niet eens fulltime werk en nu al vaak tijd tekort kom. Eerlijk gezegd heb ik ook nooit het gevoel gehad iets te missen zonder een sociaal netwerk op het web.

Mijn vrouw heeft zich nog niet zo lang geleden aangemeld bij Facebook. Sindsdien heb ik al meerdere herinneringen in mijn inbox ontvangen om haar vriend te worden. En ik maar denken dat ik dat dat al ruim 28 jaar ben. Maar goed, ondanks mijn bovengenoemde bezwaren, heb ik mij voor de zekerheid toch maar bij Facebook aangemeld, een profiel aangemaakt en jawel, een aantal vrienden toegevoegd. Nu maar hopen dat zij op mijn uitnodiging ingaan, anders ben ik weer een illusie armer. En dan maar kijken wat er van komt. Zal ik het dan toch stiekem leuk gaan vinden?

Ik kan mij overigens wel voorstellen dat mensen die hetzelfde interessegebied hebben via een sociaal netwerk contact onderhouden.
Zie ik ook mogelijkheden voor onze bibliotheek? Zoals ik bij andere dingen wel mogelijkheden zag, zie ik er bij dit ding eigenlijk niet zoveel. Zullen onze klanten hier nu echt op zitten te wachten? Ik denk het eerlijk gezegd niet. Wordt er wel eens gebruik gemaakt van Hyves via onze website?
Wat ik kan bedenken is dat een sociaal netwerk een manier kan zijn om contacten met klanten te onderhouden, klanten op de hoogte te stellen van allerlei wetenswaardigheden of inzetten voor een klantenpanel, zoals ik in een blogbericht las. Maar hebben we hiervoor niet al andere en betere mogelijkheden ontdekt in vorige dingen?

zondag 21 november 2010

Ding 18 Catalogiseer je boekenkast met Library Thing

Met behulp van Library Thing heb ik een boekenkast gevuld met 15 titels. Erg leuk en eenvoudig om te doen. Wel vreemd dat niet van alle titels uit mijn boekenlijst automatisch de boekomslagen werden toegevoegd. Dit zou standaard moeten gebeuren. Het zelf toevoegen van omslagen is weliswaar eenvoudig, maar vergt toch weer extra handelingen die naar mijn mening niet nodig zijn.
Helaas kon ik niet vinden hoe ik mijn boekenlijst naar mijn weblog kon exporteren. Voor Facebook stond dit duidelijk aangegeven, maar dus niet voor weblogs. Of heb ik hier overheen gekeken?

Voor Kennemerwaard zie ik geen toegevoegde waarde van Library Thing. Library Thing biedt mogelijkheden die in voldoende mate ook door Cwise worden geboden.

zaterdag 20 november 2010

Ding 17 Mobiel internet

Ik ben zelf (nog) niet in het bezit van een smartphone. De aanschaf hiervan zal er zeker een keer van komen, want naast dat het een leuk speeltje is, kun je met een smartphone vele nuttige apps downloaden. Je kunt je geld echter maar één keer uitgeven en omdat ik al in het bezit ben van 2 mobieltjes (één van het werk en één privé), weliswaar niet met al die mooie mogelijkheden, liggen mijn priotiteiten op het ogenblik ergens anders.

Het mobiel internet via de smartphone is een groeimarkt, waarvan steeds meer mensen, dus ook klanten van de bibliotheek, gebruik maken. Zou het niet handig zijn wanneer klanten via hun telefoon de mobiele website van Kennemerwaard kunnen raadplegen en reserveringen kunnen plaatsen? De site van de Santa Clara County Library vind ik hiervan een mooi voorbeeld, een uitgebreide site met veel informatie over evenementen, de ligging van de bibliotheek, de catalogus, leeslijsten etc. 

De Albert Heijn app "Appie" kan als een goed voorbeeld dienen voor een bibliotheek app. In plaats van al je boodschappen gesorteerd in je telefoon, een gesorteerde boekenlijst van te lenen materialen die bepalend kan zijn voor de te volgen route door de bibliotheek. Het zou hierbij  dan wel prettig zijn dat direct wordt aangegeven wanneer iets is uitgeleend.

zondag 14 november 2010

YouTube deel 2

Op 16 februari 2011 komt Ray Lamontagne in Vredenburg, Utrecht. Samen met vrouw, dochter en een aantal vrienden zijn wij dan van de partij. Ray Lamontagne is een bijzondere Amerikaanse singer-songwriter met een fantastisch hees stemgeluid en prachtige teksten. Niet altijd even vrolijk, maar wel sfeervol. Op 23-02- 2009 heb ik voor het eerst een concert van Ray Lamontagne gezien in Paradiso. Een geweldig concert met vele kippenvelmomenten. Dat beloofd weer een heerlijke avond te worden. Een aanrader.

Ray LaMontagne - Empty

Ray LaMontagne - Let It Be Me

RAY LAMONTAGNE - YOU ARE THE BEST THING

vrijdag 12 november 2010

Ding 16 Ontdek wat YouTube te bieden heeft

Als muziekliefhebber is YouTube helemaal mijn ding. Ik kan uren achter mijn pc zitten en genieten van de  vele video's die op YouTube zijn geplaatst. Er zit echter ook een hoop troep tussen, video's die het aanzien en horen niet waard zijn, maar als je goed zoekt kun je ook hele mooie opnamen vinden. Dit is ook het geval, althans dat is mijn mening, met de video van Deep Purple opgenomen tijdens een concert op 17 november 2009 in de Heineken Music Hall, waar ik zelf ook bij aanwezig was. Jaja Puntoren, dat was genieten, hoewel het niet het beste concert is wat ik van mijn helden heb gezien. Wel leuk om weer terug te zien. De beeldopnamen zijn weliswaar niet perfect, maar daar staat weer tegenover dat het geluid redelijk goed is. Ook heb ik een video uit 1993 op mijn blog geplaatst van het nummer Lazy. Omdat dit nummer van een officiële dvd is geplukt, is de geluidskwaliteit hiervan natuurlijk veel beter. In 1993 zat Ritchie Blackmore nog als gitarist in Purple en in de huidige bezetting is zijn plaats ruim 15 jaar geleden ingenomen door Steve Morse. Klinkt ook heel lekker, hoewel Blackmore altijd mijn favoriete Purplegitarist zal blijven, maar Morse vult het fantastisch in en is natuurlijk ook een geweldige gitarist. Mijn enthousiasme gaat geloof ik een beetje met me op de loop, ik moet natuurlijk ook nog iets melden over wat YouTube de bibliotheek kan bieden. Ik denk dan aan instructiefilmpjes m.b.t. het gebruik van de catalogus, rondleidingen door onze locaties, een promotiefilmpje waarom je lid zou moeten worden van Bibliotheek Kennemerwaard, waarbij je ook tevreden klanten een promotiepraatje kan laten houden, uitleg hoe je materialen kan reserveren, ook bij andere bibliotheken via onder andere zoek en boek zoals in het filmpje van Bibliotheek Waterweg, filmpjes van activiteiten etc. Overigens heb ik ook twee goede voorbeelden gezien van hoe het volgens mij niet moet. Het filmpje over de rondleiding in Bibliotheek Haaksbergen vind ik ronduit saai met een commentaarstem waar je bepaald niet enthousiast van wordt. Nog zo'n voorbeeld is de rondleiding door Bibliotheek Didam waarbij helemaal geen commentaar wordt gegeven. Voor ons als medewerkers van een bibliotheek misschien duidelijk genoeg, maar ik vraag me af of dit ook voor anderen geldt. Ik wil hier maar mee zeggen: als je het doet, doe het dan goed en laat anders maar zitten.

Deep Purple-Smoke On The Water Live @ HMH,Amsterdam,17-11-2009

Deep Purple - Lazy (1993)

vrijdag 5 november 2010

Ding 15 Ontdek je plekje, ontdek Google maps en Street view

Dit is voor mij weer zo'n ding waar ik uren zoet mee ben geweest. Google maps en Street view had ik al  voor 23dingen ontdekt. Met name Street view vind ik geweldig. Voor ding 15 heb ik via Street view mijn geboortehuis in Amsterdam weer eens opgezocht en van daaruit ben ik door de buurt gezworven waar ik ben opgegroeid. De smaak te pakken, ben ik ook nog naar mijn favoriete stad Londen geweest. Zo maak je hele reizen achter je pc en is Street view ook goed te gebruiken om alvast op ontdekkingstocht te gaan naar plekken waarnaar je op vakantie gaat. Voorwaarde is natuurlijk wel dat deze plekken zijn gefotografeerd.
Van Google maps zou direct een link op de site van Kennemerwaard gemaakt moeten worden bij onze adresinformatie zoals uit het voorbeeld van bibliotheek Maasland. Via Google maps heb ik ook een aantal video's van YouTube bekeken, onder andere een rondleiding door een theater. Dit lijkt mij ook wel iets voor Kennemerwaard, een rondleiding voorzien van commentaar door onze locaties. Als we dan toch bezig zijn, laten we dan ook maar een eigen Google map maken, waarop al onze locaties staan vermeld met openingstijden etc. zoals in het overzicht van openbare bibliotheken in Vlaanderen is te zien.