zaterdag 30 oktober 2010

Ding 14 Instant messaging

Chatten is niet direct het ding dat bij mij enthousiaste reacties oproept. Dit ondanks dat ik er weinig ervaring mee heb. Waarom zou ik via mijn pc met anderen gaan chatten, terwijl daar ook andere communicatiemiddelen voor zijn die in mijn ogen prima voldoen? Dit klinkt natuurlijk niet erg web 2.0, maar je hoeft natuurlijk niet tegenover alle toepassingen hiervan positief te staan. Chatten heb ik altijd beschouwd als iets dat je kinderen met vrienden doen, hoewel ik nooit begrepen heb dat sommigen elkaar net op school hebben gezien en vervolgens met elkaar afspreken op MSN. Om mijn goede wil te tonen heb ik wel een MSN account aangemaakt, kan ik na de tussentijdse bijeenkomst van 23dingen misschien nog een aantal medecursisten toevoegen. Wie weet word ik dan toch nog een chatman. Ondanks dat ik privé niet zo snel zal gaan chatten, kan het voor de bibliotheek een mogelijkheid bieden tot direct contact met klanten. Maar dan moeten er wel één of meerdere medewerkers in staat worden gesteld om continu achter een pc te zitten zodat direct gereageerd kan worden. Maar de vraag is of dat realiseerbaar is. Zoals ik mij door 23dingen steeds meer afvraag welke web 2.0 toepassingen die in de curssus worden behandeld, door Kennemerwaard kunnen worden toegepast. Wat dit betreft kan ik mij helemaal vinden in de reactie van Puntoren op een vraag mijnerzijds, waarin hij stelt dat er een werkgroep opgericht zou moeten worden die dit gaat onderzoeken en met een voorstel komt. 

vrijdag 29 oktober 2010

Ding 13 Online kantoortoepassingen

Voor ding 13 'online kantoortoepassingen' in de weer geweest met Google docs. Wat een ontdekking! Een Google account had ik een aantal dingen terug al aangemaakt, dus kon ik direct aan de slag. Na het aanmaken van een aantal testdocumenten, heb ik me rot lopen zoeken om deze op te slaan. Bleek uiteindelijk dat dit al automatisch was gebeurd. Ook heb ik een document vanaf  'mijn documenten' geïmporteerd. Wat een gebruiksgemak en wat een voordelen biedt Google docs. Mijn zoon bleek nog nooit gehoord te hebben van Google docs. Voor zijn gezamenlijk profielwerkstuk was Google docs een uitkomst geweest, met name voor het aanbrengen van wijzigingen en aanvullingen. Ook voor mijn vrouw, bezig met het schrijven van een boek, kan Google docs voordelen bieden. Ik denk hierbij alleen al aan het samen delen met degene die haar werk van commentaar voorziet. Voor mezelf lijkt het mij handig om via Google docs in alle locaties van Kennemerwaard in mijn documenten te kunnen werken, iets wat nu niet mogelijk is en soms erg onhandig. Met Google docs ook geen gedoe meer met usb-sticks, ook ideaal voor onze klanten. Google docs zou ook kunnen worden ingezet om onze klanten te betrekken bij de komende bezuinigingen. Stel vanuit de bibliotheek een document op in Google docs en deel dit met klanten en laat deze vervolgens meedenken hoe we de bezuinigingen zo goed mogelijk het hoofd kunnen bieden. Maar hoeveel klanten zullen er bekend zijn met Google docs? Misschien ligt hier wel een schone taak om Google docs meer onder de aandacht te brengen.

dinsdag 26 oktober 2010

Ding 12 Twitter

Wie had ooit gedacht dat ik nog eens een Twitteraccount aan zou maken? Ik niet, maar zo zie je maar weer waar je toe wordt aangezet door 23dingen. Het grappige was dat ik na het aanmaken van mijn account direct al een mij onbekende volger had. Deze volger was 'looking for cool people in the neighborhood'. Nu  ben ik best wel cool, maar of ik in de neighborhood woon durf ik te betwijfelen :). Ik heb dus maar niet gereageerd, maar apart is het wel dat, terwijl ik nog geen tweet had verzonden, er zich wel al een volger had gemeld. Via find people - music heb ik mij aangemeld als volger van David Gray, een geweldige singer/songwriter. Luister maar eens naar de cd's 'Life in slow motion', 'Draw the line' of 'White ladder'. Ook heb ik de blog 'Raven142' van Erica toegevoegd en gelijk een antwoord op een tweet geplaatst. Of ik zelf ook zal gaan twitteren betwijfel ik, maar voor de bibliotheek zie ik wel mogelijkheden. Twitter kan een  manier zijn om contact met onze klanten te houden, klanten op de hoogte te houden van activiteiten, om aanwinstenlijsten op te publiceren etc. Maar aan de andere kant hebben we daar ook onze bibliotheeksite voor en daar is toch ook niets mis mee?

vrijdag 22 oktober 2010

Ding 11 Wiki's

Wikipedia ken ik natuurlijk al langer. Ik heb me dan ook al meerdere keren op bepaalde onderwerpen ingelezen via een Wikipedia. Dit kan handig zijn om snel iets over een onderwerp te weten te komen, maar toch heb ik Wikipedia nooit helemaal vertrouwd als betrouwbare informatiebron. Dit heeft voor mij te maken met de opzet dat iedereen een Wiki kan opzetten en er naar hartelust gewijzigd kan worden. Het is dus goed uitkijken door wie een Wiki is opgezet. Om bij ons eigen vakgebied te blijven, ga ik er vanuit dat Wiki's van bibliotheken wel betrouwbaar zijn. Voor ding 11 heb ik de bibliotheekwiki's van Library success en de publiekswiki van de Bibliotheek Deventer bekeken. Wat ik van Library success interessant vond was dat bibliotheken via deze Wiki informatie kunnen uitwisselen en zoals de naam al suggereert kom je hier succesvolle diensten, producten etc. tegen die je eventueel kan gebruiken in de eigen organisatie. Van de publiekswiki van Deventer vond ik vooral de literaire dossiers interessant, maar ook de andere dossiers kunnen voor geïnteresseerden zeer bruikbaar zijn. De opzet van Deventer, diverse informatiebronnen over een onderwerp zoals folders, websites, artikelen, adressen, beeld etc. verzameld in dossiers, lijkt mij ook een optie voor Kennemerwaard en bruikbaar in het inlichtingenwerk en via onze site een goede informatiebron voor onze klanten. Via 23 Dingen wiki heb ik een tijd in de zandbak (sandbox) gespeeld. Hier heb ik mij aangesloten bij het thema 'favoriete steden' en een entrie toegevoegd over mijn favoriete stad Londen. Ook heb ik een reactie geplaatst bij het thema 'favoriete concerten'. Leuk om te doen en handig om op ideeën te komen en informatie te vergaren.
 

dinsdag 19 oktober 2010

Ding 10 Delicous

Voor ding 10 heb ik een eigen Delicious account aangemaakt met mijn yahoo account. Vervolgens heb ik een aantal websites als favorieten toegevoegd. Dit ging allemaal heel eenvoudig. Eenmaal goed op dreef dacht ik ook wel even een aantal buttons toe te voegen, maar dat ging nog niet zo 1,2,3. Dit kwam voornamelijk doordat de door mij gekozen Firefox problemen gaf. Na het installeren werd mij gemeld, dat ik via file association software moest zoeken om het bestand te openen en zonodig te herstellen. Toen ik uiteindelijk software moest gaan downloaden heb ik dit afgebroken. Niet voor één gat te vangen, heb ik mij op Internet explorer buttons gestort. Einde van het liedje is dat ik verschillende buttons heb kunnen toevoegen. Waarom het mis ging met Firefox is me een raadsel, maar het belangrijkste is dat gelukt is wat ik van plan was. 
Hoe handig is Delicious? Door het toevoegen van tags kun je je favorieten met hetzelfde onderwerp makkelijk terugvinden. Websites binnen je eigen interessegebied zijn via de bookmarks van anderen makkelijk te achterhalen. Bovendien kan het ook handig zijn dat je overal je favorieten kan gebruiken. Mijn favorietenlijst van veelvuldig bezochte websites blijft echter redelijk binnen de perken. Het is tenslotte een favorietenlijst en hoeveel favorieten kun je hebben? Met de optie favorieten op mijn pc kan ik daarom prima uit de voeten.

woensdag 13 oktober 2010

Ding 9

Bloggen, RSS en Flickr zeiden me niet zo veel voordat ik met 23dingen begon.  Nu ik zelf een weblog heb aangemaakt, via Google reader met RSS het laatste nieuws bijhoud van de websites die ik regelmatig bezoek  en de mogelijkheden van Flickr heb ontdekt ben ik een stuk wijzer geworden. Privé zal ik niet zo snel een weblog aanmaken, maar RSS vind ik erg handig. Met RSS zouden klanten zich op de hoogte kunnen stellen van activiteiten van de bibliotheek zoals lezingen, maar ook welke nieuwe aanwinsten er zijn binnengekomen. Door meer  gebruik te maken van foto's op de bibliotheeksite wordt deze een stuk aantrekkelijker en bovendien kun je daarmee beter laten zien wat er speelt in de bibliotheek. Verder kunnen instructiefilmpjes over het gebruik van de catalogus of andere dingen waar klanten hulp bij kunnen gebruiken een toegevoegde waarde bieden. Maak een mooi reclamefilmpje over de voordelen van een lidmaatschap van de bibliotheek en zet dit op de site. Laat zien wat de bibliotheek nog meer te bieden heeft dan materialen die kunnen worden geleend. Kortom mogelijkheden te over. 

dinsdag 12 oktober 2010

Ding 8

Aan ding 8 heb ik veel tijd besteed. Dit kwam met name door de vele generators die ik via Generator blog heb bezocht. Hier viel genoeg te ontdekken en voor je er erg in hebt, ben je zo een paar uur verder. Niet alles lukte en ik kwam niet echt iets tegen dat ik in mijn blogbericht wilde plaatsen. Op mijn zoektocht kwam ik ook een hoop tegen waarvan ik mij afvroeg wat daarvan het nut kan zijn, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Er zullen allicht anderen zijn die er wel brood in zien. Picnik en Fotoaanpassen.nl zijn gebruiksvriendelijke fotobewerkingsprogramma's. Wat ik met name prettig vind aan Fotoaanpassen is dat je gelijk aan de slag kan zonder inloggedoe. Via de blog van één van de mede23dingers werd ik geattendeerd op 'pimpjeprofiel'. Het leek mij leuk om een mooie slideshow te maken, maar alle foto's die ik hiervoor wilde gebruiken overstegen de maximale 400 kb. Uiteindelijk kwam ik via Flickrtoys bij Shape collage com terecht. Shape college biedt een prettig werkend fotobewerkingsprogramma dat waarschijnlijk voor professionals niet genoeg mogelijkheden biedt, maar deze goedwillende amateur heeft zich er een tijdje mee vermaakt. Het woord collage in de sitenaam geeft al aan dat het maken van collages één van de opties is. Er kan een keuze worden gemaakt uit een verscheidenheid aan collages in verschillende vormen. Ik heb er aantal uitgeprobeerd, maar uiteindelijk gekozen voor een eenvoudige vorm waarin ik foto's van een prachtig amfitheater in Plovdiv in Bulgarije heb geplaatst, gemaakt tijdens onze laatste vakantie. Op naar ding 9.

zaterdag 2 oktober 2010

ding 6 en 7

Hieronder is een foto afgebeeld van Ian Gillan, de zanger van mijn favoriete band Deep Purple. De foto heb ik in Flickr opgezocht en in mijn bericht geplaatst. Ik wilde de foto nog iets vergroten, maar met de vergrootopties werd de foto alleen maar onscherper. 
Flicker was nieuw voor mij. Ik had er wel van gehoord, maar de site nog nooit bekeken. Ondanks dat ik nog geen eigen foto's in Flickr heb geplaatst, heb ik wel al vele mogelijkheden van Flickr kunnen ontdekken. Ik ga hier dan ook zeker gebruik van maken. Wat dat betreft was dit een eerste kennismaking die zeker een vervolg zal krijgen. Findr is erg handig om foto's over een bepaald onderwerp te vinden en via Google maps met streetview ben ik even terug gegaan naar de straat en het huis waar ik ben geboren. Flickr color picker is leuk om collages te maken van foto's in dezelfde kleur. Maar ik vraag me af of je dat zoveel zal gebruiken. 
Een vraag: moeten foto's in jpg-formaat of één van de andere opgegeven formaten in mijn computer zijn opgeslagen voordat deze in Flickr geplaatst kunnnen worden? Het lukte niet om naar 'mijn afbeeldingen' te gaan en vervolgens daaruit mijn foto's, die niet in jpg-formaat zijn opgeslagen, in Flickr te plaatsen.
Overigens vond ik het wel een gedoe om weer een account aan te maken. Jammer dat het niet mogelijk is om via de gmail in te loggen.
Deep Purple by www.inventory-photo.co.uk